Pienas

Pienas – tai žinduolių patelių gaminamas skystis. Jis tiekia svarbiausias maisto medžiagas naujagimiams, kol šie nėra pajėgus maitintis kitokiu maistu. Pienas plačiai naudojamas praktiškai nuo mūsų civilizacijos pradžios, nuo pirmųjų gyvūnų prijaukinimo. Iš pieno gaminami mums gerai žinomi produktai – sviestas, sūris, grietinė, jogurtas, ledai ir kiti. Plačiausiai naudojamas karvės pienas. Jame būna 3-8 procentai riebalų, į kurių sudėti įeina per 20 riebiųjų rūgščių (įskaitant ir vitaminą F). Piene bei jo produktuose galime rasti A, B1, B2 vitaminų. Tačiau nepaisant piene randamų maistingų medžiagų ir vitaminų, atsiranda vis daugiau skeptikų. Šie teigia, kad pienas yra netgi kenksmingas žmogaus organizmui.